de rechte weg


de rechte weg 1.0

traject met de kortste afstand; de kortste route

Algemene voorbeelden


Toen fietste hij door, de rechte weg, de kortste weg, de lelijke weg, maar na een paar minuten draaide hij om, hij wilde haar toch even te zien krijgen.

De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

Hij mag ook op een andere plaats op het speelveld op de grond komen mits: 46.5.4.2.1 Die plaats niet reeds is ingenomen door een tegenstander op het moment van afzet van de sprong. 46.5.3.2.2 Op de rechte weg tussen afzet- en landingsplaats zich geen tegenstanders bevinden.

http://www.volic.org/home.htm

de rechte weg 2.0

levenswandel die zedelijk of religieus correct is
Vaak in werkwoordelijke verbindingen zoals op de rechte weg brengen, van de rechte weg afgaan.

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Algemene voorbeelden


Hij heeft me geleerd dat boeken in staat zijn je leven ondersteboven te gooien. Ik herinner me dat hij Goethe citeerde. Vrij vertaald was het iets als 'de goede mens is zich altijd van de rechte weg bewust'. En dan legde hij uit dat je die rechte weg helemaal niet hoefde te volgen, maar dat je alleen maar moest weten waar die lag. Wat een revelatie!

De Standaard,

Op zondagen, en ook op door-de-weekse dagen, sprak de dienaar des Woords zijn gemeente vanaf de kansel stichtelijk toe. Hij wees hen de rechte weg en waarschuwde voor de gevaren die een godsvruchtig leven konden bedreigen. Wilde een dominee echter, dat zijn woorden weerklank vonden, dan moest hij er zorg voor dragen dat zijn eigen levenswandel "voorbeeldig" was.

http://www.deblikkentrommel.nl/boekinfo.php?boek_id=411

De aangeklaagde behoeft niet te vrezen. Het Heilig Tribunaal is er om dwalenden op de rechte weg te brengen. Helaas, het Heilig Tribunaal kan de aangeklaagde niet redden als de aangeklaagde niet zichzelf wil redden. Het is aan de aangeklaagde om de volle waarheid te bekennen.

Duisternis bedekt de aarde, Jerzy Andrzejewski,

De gelijkenis van de verloren zoon en de uitziende Vader, wijst op Israël dat collectief afweek van de rechte weg, waarna door crisis heen bekering en wederaanneming volgt.

http://www.pentahof.nl/Brochures/272-verlorenzn-2.pdf